Význam humínových látok v krmive

humac

Čo sú humínové látky?

Humínové látky sú celý komplex rôznych organicko-minerálnych látok, ktoré vznikajú rozkladom organickej živej hmoty v prírode. Živá hmota sa po úmrtí mení za pôsobenia rôznych chemických látok a mikroorganizmov po dlhú dobu do formy zložitých makromolekúl skladajúcich sa z mnohých látok ako sú sacharidy, bielkoviny, lipidy, ligníny, taníny, melaníny a iné.
V prírode sa nachádzajú menšie alebo väčšie ložiská humínových látok, ktoré sa hromadili aj milióny rokov a tvoria medzičlánok medzi rozkladom živej hmoty a uhlím alebo ropou. Humínové látky tvoria najmä humíny, humínové kyseliny a fulvokyseliny, ktoré sa skladajú najmä z uhlíka, kyslíka, vodíka a v menšom nožstve dusíka a síry.

Aký význam majú vo výžive?

V posledných rokoch sa intenzívnejšie študuje účinok humínových látok na ľudský alebo zvierací organizmus. Zisťuje sa, že tieto látky majú pozitívny vplyv na rôzne zápaly, žalúdočné vredy, majú protivírusové a antibakteriálne účinky. Používajú sa na liečebné účely, ale aj ako prevencia a ochrana organizmu. Humínové látky v krmive, odchytávajú z organizmu nebezpečné ťažké kovy a chemikálie, ale zároveň dodávajú mnohé dôležité živiny a stopové prvky, ktoré pri jednostrannej strave môžu chýbať.

Prečo sú humínové látky dodávané do krmiva?

Humínové látky v krmive sú 100% prírodným produktom, ktoré môžu byť trvalo dodávané do organizmu ako prevencia proti mnohým zdravotným problémom. Výrazne sa podieľajú na zlepšovaní imunity, čo pôsobí na kondíciu, vzhľad zvierat a znižuje stres. Pomáhajú v potláčaní zažívacích tráviacich problémov, hnačiek stabilizáciou črevnej mikroflóry. Pôsobia antibakteriálne, antiviroticky a tlmia rôzne vnútorné zápaly. Obsahom dôležitých látok, mikroprvkov, stopových prvkov a zlepšovaním kondície zvierat sú zlepšované ich reprodukčné schopnosti.

Kategórie

Cookies

Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.